понеділок, 13 травня 2013 р.

Види ліцензування програмного забезпечення.

Ліцензія інформує користувача про умови, на яких розповсюджується певний вид ПЗ.
Freeware - "безкоштовне ПЗ",не потребує виплат правовласнику. Є пропрієтарним ПО. Не має обмежень по функціональності та часу роботи. Може поширюватись без сирцевого коду та обмежувати комерційне використання чи модифікацію програми.
Free software - "вільне ПЗ" - надає максимальну кількість прав користувачам: користування, поширення, модифікація. Для цього типу ПЗ створюються спец.ліцензії для врегулювання прав та обов"язків авторів та користувачів. Найпоширеніші:
  GNU GPL(General Public License)- універсальна загальна ліцензія, що використовується для більшості програм "вільного ПЗ". Згідно умов, всі програмні продукти, отримані в результаті
переробки чи модернізації проширюваного програмного коду, можуть передаватися далі лише на правах так само GNU GPL.
  Free BSD - програмні продукти, отримані в результаті модифікацій початкового коду можуть поширюватися на буль-яких (в т.ч. платних) умовах. 

Різниця між безкоштовним та вільним ПЗ полягає в тому, що по ліцензії Freeware користувачі не мають права поширювати програми, дарувати, модифікувати і т.д., в той час як у Free software можливо. Часто (хоча не завжди) вони відрізняються ще й тим, що "вільне ПЗ" надається разом із сирцевими кодами.

Adware - безкоштовні програми, але є носіями реклами, показ якої є обов"язковою умовою.
Donationware (Donateware) - користувачу надається повний функціонал програми та можливість зробити пожертву розробнику. Пожертва не є обов"язковою умовою та не впливає на об"єм наданого функціоналу.
Public domain software - безкоштовне розповсюдження в т.ч. з можливіст. модифікації сирцевого коду. Авторське право не зберігається.
Open source - аналогічно попередньому але зі збереженням авторського права. Обов"язкова умова: наявність сирцевого коду. Модифіковане ПЗ поширюється на аналогічних умовах, що й первинний продукт. У власника авторського права є можливість вимагати, щоб сирцевий код розповсюджувався без змін, але в комплекті з модифікуючими патчами.
Proprietary software - ПЗ, що є в приватній власності та не відповідає критеріям "вільного ПЗ". Зазвичай пропрієтарним називають будь-яке ПЗ, включаючи напіввільне.
Shareware - умовно безкоштовне ПЗ: "спробуй і придбай". Можна безкоштовно користуватися певний період, після чого доведеться придбати повну версію. Може бути методом поширення пропрієтарного ПЗ.
Commercial software - ПЗ, створене з метою отримання прибутку від використання іншими. Захищене законами. Не надає права не пробну чи обмежену версію. Тобто встановити програму можна лише після повної оплати. Використовується рідко, так як не дає можливості спробувати програму перед придбанням.


Немає коментарів:

Дописати коментар